Een luistercursus bij de muziek van César Franck (1822 - 1900).

 

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de Franse componist César Franck werd geboren. Je kunt hem beschouwen als de grootste Franse componist van de 19e eeuw. Afgelopen voorjaar gaf ik na de corona-ellende een luistercursus over deze man, toen nog uit voorzichtigheid voor zo weinig mogelijk mensen. Die cursus herhaal ik komend najaar in de maanden oktober en november. Deze keer zijn meer cursisten welkom (aangenomen dat corona niet opnieuw leidt tot allerlei onmogelijkheden). Hierboven zie je de nieuwe naam die ik bedacht heb: César Franck - 'de Bach van de 19e eeuw'. Inhoudelijk gaat het om dezelfde cursus die destijds Van Wonderkind tot Laatbloeier heette.

 

 Twee locaties:

Olst - Jan Schamhartstraat 85

Doetinchem - Hofstraat 34 (inderdaad: ik werk niet meer samen met de Doetinchemse Muziekschool).

Een luistercursus over de muziek van César Franck.

 

Vanaf half februari 2022 zal ik op Nieuwe Markt 13 te Deventer én op Bizetlaan 1 te Doetinchem een luistercursus van acht middagen/avonden geven  over de grootste Franse componist van de 19e eeuw: César Franck. Na twee jaar stilstand door de virusellende wil ik voorzichtig ook in Deventer weer iets proberen voor een zeer kleine groep mensen. De muziek van deze grote Fransman die tweehonderd jaar geleden geboren werd (1822 – 1890), is daarbij een prachtige aanleiding. In Doetinchem is meer ruimte en is een grotere groep welkom.

Op de vier zaterdagen in de maand juli, en op 1 en 8 augustus zullen van de Hengelose stadhuistoren zes Lambertusbeiaardconcerten klinken, van 14.30 - 15.30 uur. Stadsbeiaardier Roel Smit geeft deze carillonconcerten om iets te bieden (naoberschap) aan de luisteraars van de orgelconcerten in de Lambertuskerk. Vanwege de coronarigheid moest deze gehele orgelzomerserie afgezegd worden. Smit speelt zes zaterdagen lang dan ook een klassiek programma op ‘zijn’ klokken. Centraal staan daarbij de zes sonates voor solo-viool van Johann Sebastian Bach, in een beiaardarrangement van de beiaardier zelf. Bach was een voortreffelijk violist, iets waarvan weinig mensen op de hoogte zijn. Had hij echter geweten hoe fraai zijn solosonates het op carillon doen, dan is nog maar de vraag of hij deze topmuziek niet liever meteen voor zo’n toreninstrument had gecomponeerd. De concerten beginnen om 14.30 uur en de beiaardier programmeert zó dat het grote Bachwerk om exact 15.00 uur aan de beurt is.

Klik hier voor meer informatie via agenda 2020.

Negen Wegen naar een Nieuwe Wereld

 

Negen bijeenkomsten in januari/februari/maart/april 2020, naar keuze in Deventer, Doetinchem of Olst

 

Dat 2020 een Beethovenjaar is kan de muziekliefhebber niet gemist hebben: in 1770 zag Ludwig van Beethoven het levenslicht en daardoor wordt er nu, 250 jaar later, extra aandacht bestaat aan deze reus onder de componisten. Een cursus bij Leven met Muziek moest er komen en die richt zich op de negen symfonieën die Beethoven schreef.

 

Klik voor meer informatie over de inhoud, data, tijden, kosten op de plaatsnaam van je keuze: Deventer, Doetinchem of Olst

Theoretische aspecten van muziek - 8 bijeenkomsten sep/okt/nov 2019 in Deventer, Doetinchem en Olst

 

Ik luister veel naar klassieke muziek want ik ben er gek op. Maar ik weet er niets van! Geen idee wat een sonate is, ik kan geen noot lezen, en wat mineur of majeur betekent – ik zou het niet weten.

 

Herken je je in de uitspraak hierboven? Dan kan het zijn dat deze cursus je op het lijf geschreven is. Ik wil je graag inwijden in een paar aspecten van de Algemene Muziekleer, laten we zeggen: van de theoretische kant van de muziek die jij zo graag beluistert. 

Want zo heet de cursus die dit seizoen voor de derde keer gaat aan de Nieuwe Markt 13 te Deventer: In een Achtbaan door de Muziekgeschiedenis.

 

Per land laat cursusleider Roel Smit horen hoe de westerse kunstmuziek zich ontwikkeld heeft, 8 zaterdagochtenden lang in april en mei. De laatste ochtend is op 1 juni.

 

Smit daagt de cursisten uit te luisteren, zo te luisteren dat zij dingen in de muziek horen die een mens gemakkelijk kunnen ontgaan. Het luisteren en de muziekgeschiedenis gaan tijdens de bijeenkomsten dus hand in hand.

 

De cursisten ontvangen rijk geïllustreerd cursusmateriaal (ongeveer 160 pagina's A4 in totaal) en na iedere bijeenkomst per email een document met alle links naar de gebruikte muziekfragmenten op youtube. Zo hoor je niet alleen muziek, je ziet ook hoe het gespeeld wordt!

 

Acht zeer animerende bijeenkomsten waar je na dit voorjaar nog lang plezier van kunt hebben.

 

Klik hier voor meer informatie

 

 

Deze cursus is afgelopen herfst zo goed ontvangen dat ik hem in de komende maanden opnieuw zal geven. Vanaf maandagavond 4 februari aan de Nieuwe Markt in Deventer, vanaf dinsdagmiddag 5 februari in de Doetinchemse Muziekschool aan Bizetlaan 1, en vanaf donderdagmiddag 7 februari aan de Jan Schamhartstraat 85 te Olst.

 

De cursisten ontvangen rijk geïllustreerd cursusmateriaal (ongeveer 160 pagina's A4 in totaal) en na iedere bijeenkomst per email een document met alle links naar de gebruikte muziekfragmenten op youtube. Zo hoor je niet alleen muziek, je ziet ook hoe het gespeeld wordt!

 

Een cursus van 8 zeer animerende bijeenkomsten waar je na dit voorjaar nog lang plezier van kunt hebben.

 

Klik hier voor meer informatie (locaties Deventer en Olst)

Klik hier voor meer informatie (locatie Doetinchem)

Deze zomer ben ik bezig met het bouwen van een nieuwe cursus die al jaren op mijn verlanglijst stond:
 
In een achtbaan door de MUZIEKGESCHIEDENIS.
 
Het laatste woord staat niet voor niets in hoofdletters want om dat woord draait het. Deze cursus gaat er komen in de maanden oktober en november en bestaat uit acht bijeenkomsten. Voor de duidelijkheid: we zullen vooral veel luisteren. Daarnaast zal ik informatie geven, zowel verbaal als op het bij te leveren cursusmateriaal. De inschrijving voor deze cursus is open.
 
Klik hier voor verdere informatie.

Graag willen weten wanneer er weer nieuwe cursussen of lezingen zijn?

Geef je mailadres door via het contactformulier en ik houd je op de hoogte.

Sinds augustus 2018 is mijn website in een nieuw jasje gestoken.

De site is nu responsive, maar heeft nog steeds het unieke menu met de notenbalk: Viva, viva la musica!